Soms is het lastig stil te staan bij datgene wat we al hebben, doordat we zo bezig zijn met datgene wat we nog willen bereiken. Meer, meer en meer lijkt ons motto vandaag de dag te zijn. Een indrukwekkende carrière, een mooie woning, een rijk sociaal leven, op wereldreis gaan, een gezin en bij voorkeur tussendoor nog wat ontspanning. Door te focussen op de dingen die we graag willen, is het soms lastig helemaal tevreden te zijn voordat al je wensen uit zijn gekomen.

Met behulp van de volgende vijf tips leer je tevreden te zijn met wat je nu moment hebt, nog voordat al je ambities zijn waargemaakt en je wensenlijst is afgestreept. Want eerlijk is eerlijk, vaak hebben we genoeg dingen om dankbaar voor te zijn. 

1. Omdenken

Wist je dat 80% van de menselijke gedachten op een dag, negatief geladen zijn? Dat is dus het merendeel van je gedachten! Begin je de dag gestrest en klagend, dan is het makkelijk deze gedachtegang voor de rest van de dag voort te zetten. Wanneer je jezelf betrapt op negatieve gedachten, probeer deze dan eerst om te draaien naar neutrale gedachten.

Een handige tip hiervoor is om jezelf de vraag te stellen: ‘Wat is er op dit moment níet mis?’. Maak vervolgens een lijstje voor jezelf met dingen (het kunnen hele kleine dingen zijn), waar jij op dit moment tevreden over kunt zijn. Bijvoorbeeld: ik heb lekker geslapen, mijn haar zit goed en vanavond ga ik uit eten met een lieve vriendin. Wanneer je dit een tijdje volhoudt, train je je brein om positieve gedachtes te denken. Na drie maanden zou je brein optimaal getraind zijn om deze manier van ‘omdenken’ vol te houden. Het werkt extra goed wanneer je de punten opschrijft met pen en papier. Op deze manier ben je bewuster bezig met de positieve dingen en onthoud je ze beter.

2. Kijk naar wat er wel is

We hebben allemaal wensen en verlangens en waarschijnlijk houdt dit ook nooit op, dat is nu eenmaal mens eigen. Of het nou gaat om het toegeven aan je reislust, het behalen van een diploma of materialistische doeleinden, er zijn genoeg dingen die jij nog wilt in je leven. Iets te wensen over hebben is altijd goed, maar kijk ook naar datgene wat je op dit moment al hebt. Lieve familie die er altijd voor jou is, een gezond lijf en een leuke vriendengroep. Of die dingen, waar je vijf jaar geleden nog van droomde. Een nieuw appartement, lieve vriend en een baan waar je met plezier naartoe gaat. Niets is vanzelfsprekend, dus wees je bewust van die dingen waardoor jij jezelf een gelukkig mens mag prijzen!

3. Plan met mate

Soms is het onvermijdelijk om afspraken van tevoren te plannen. Iedereen leeft volgens een eigen planning en wanneer je afspreekt, is het voor beide handig een geschikt moment te kiezen. Toch is het soms des te fijner om afspraken en planningen even los te laten, zodat er ruimte overblijft voor spontaniteit. Heb je een vrije dag? Plan op deze dag dan bewust geen afspraken en doe alleen dingen waar jíj blij van wordt. Je zult zien dat dit extra energie oplevert om de dingen die wel ‘moeten’, straks weer vol motivatie op te pakken.

Is je agenda écht helemaal vol en weet je niet meer waar te beginnen? Stel dan de volgende regel voor jezelf. Wanneer iemand een nieuwe afspraak voorstelt en je hier morgen geen tijd voor hebt, dan is de kans vrij groot dat je hier op korte termijn óók geen tijd voor hebt. Maak de afspraak nog even niet of maak hem onder voorbehoud. Zo werk je eerst je huidige to do’s af, zonder je agenda over te laten stromen met afspraken (die je waarschijnlijk niet na kunt komen). Onthoud ook: niemand is onmisbaar. Wanneer mensen je écht graag willen zien, zal dat over een tijdje nog steeds zo zijn.

4. Deel complimenten uit

Zie jij iets positiefs aan iemand wat je bewondert? Spreek het uit! Wanneer het je lukt om anderen te complimenteren, geef je jezelf én een ander een goed gevoel. Het toont namelijk aan dat jij de wereld om je heen goed waarneemt, en de positieve punten eruit weet te filteren. Want het is natuurlijk een feit: helemaal niemand wordt minder van een complimentje.

5. Loslaten

Betrap jij jezelf erop vaak terug te denken aan dingen die niet goed zijn gegaan of blunders die je ooit hebt begaan? Dan is er maar één oplossing: loslaten. Had je een belangrijk sollicitatiegesprek maar ben je niet door naar de volgende ronde? Better next time. Volgende keer bereid je de vragen waar je op vastliep beter voor en blijf er niet in hangen. Wat er in het verleden gebeurd is, kun je vandaag niet meer veranderen. Wat je wél kunt veranderen, is de manier waarop je naar deze dingen kijkt. Zo gebruik je het verleden als gids voor het heden, en neem je de verbeterpunten mee.

in-het-moment-leven-better-than-goods

Leave a Reply