Vaak gaan we mee met de trends van het seizoen, waardoor we ieder modeseizoen opnieuw nieuwe items toevoegen aan onze garderobe. Door de hoeveelheid raken we het overzicht kwijt en belanden items achter in onze kledingkast. We weten niet hoe we het moeten combineren of hebben nu geen speciale gelegenheid om het te dragen. Zonde, toch? Gelukkig is er een eenvoudige manier om wél de perfecte garderobe samen te stellen.

De capsule wardrobe: een duurzame garderobe

De ‘Capsule Wardrobe’, misschien heb je er al eens van gehoord, misschien zegt het je helemaal niets. Een capsule wardrobe is een minimalistische en efficiënte garderobe, die minimaal één seizoen meegaat. Met een capsule wardrobe stel jij je perfecte garderobe samen op basis van jouw favoriete combinaties en go-to outfits.

Hoe stel je de jouw capsule wardrobe samen?

Het idee is als volgt. Gedurende een seizoen stel je één capsule wardrobe samen, bestaande uit 37 items. Deze kan bestaan uit huidige items in je garderobe, maar je mag er voorafgaand ook voor shoppen. Waar de uitdaging hem in zit? De voorwaarde is om na het opstellen van jouw capsule wardrobe gedurende het seizoen géén nieuwe items te kopen. Het resultaat? Jij gaat alle kledingstukken maximaal dragen en combineren. Je kunt de ‘regels’ voor jouw duurzame garderobe natuurlijk helemaal zelf bepalen. Wil je meer items toevoegen aan je capsule wardrobe en jouw garderobe twee seizoenen dragen? Of wil je er één speciaal voor werk en voor vrije tijd? Jij bepaalt!

De inhoud van jouw capsule wardrobe

Wat er precies onder die 37 kledingstukken valt? Bottoms, tops en schoenen. Denk aan: broeken, truien, t-shirts, blouses, rokken, jassen, laarzen en sneakers. En wat valt er niet onder? Overige kleding zoals gelegenheidskleding, pyjama’s, sportkleding, ondergoed en accessoires. Anders zou je natuurlijk wel érg snel op die 37 items zitten.

Hoewel de duurzame trend pas sinds een aantal jaar weer in opkomst is, is het beslist niet nieuw. De capsule wardrobe werd in de jaren ’70 namelijk bedacht door de slimme Susie Faux. Zij runde in Londen een boetiek genaamd ‘Wardrobe’ en noemde een collectie tijdloze kledingstukken ‘Capsule Wardrobe’. Hieronder vielen jassen, pantalons, rokken en tops, die gecombineerd konden worden met seizoenskleding. Aha!

De voordelen van de capsule wardrobe

Het grote voordeel van een ‘capsule wardrobe’ is de mogelijkheid tot eindeloos veel combinaties, zónder het overzicht op de inhoud van je kledingkast te verliezen. Doordat jij je aan een maximaal aantal items houdt, weet je precies wat er in jouw garderobe hangt. Tip: maak voorafgaand aan het opstellen van jouw capsule wardrobe alvast verschillende combinaties met de 37 items in jouw kast. Dit maakt het kiezen van je outfits zoveel makkelijker!

Een duurzame collectie

De capsule wardrobe werd opnieuw populair na een kritische blik op het huidige modebeeld. Door weerstand te bieden tegen fast-fashionketens en voor tijdloze items van mooie kwaliteit te kiezen, is de kans groot dat de kledingstukken langer in je kledingkast blijven hangen.

Ook is het risico minder groot dat je mee gaat in trends die eigenlijk niet bij jou passen. Door je kleding bewust te kiezen voorafgaand aan het seizoen, zul je sneller een collectie samenstellen die écht past bij jouw stijl.

Het proberen waard

Altijd al over een duurzamere garderobe willen beschikken? Dan is het samenstellen van een capsule wardrobe zeker het proberen waard. Door te kiezen voor items van optimale kwaliteit en deze stukken meerdere seizoenen maximaal te dragen, heb jij in no time een tijdloze, duurzame garderobe!

Het resultaat? Een kledingkast waar je helemaal blij mee bent, budget over op je bankrekening, een eigen stijl én geen keuzestress meer ‘s ochtends. Lijkt ons zeker het proberen waard!

Leave a Reply