Werken aan de Portugese kust, tussen de Franse dennen of op tropisch Bali – als digital nomad bepaal jij helemaal zelf waar en wanneer je werkt. Vandaag vangen we een glimp op van het reislustige leven van Duco, digital nomad pur sang. En ja, hij verklapt ook hoe jij jezelf de digital nomad lifestyle eigen maakt.

digitale nomade

Duco en ik leerden elkaar kennen in de bibliotheek in Haarlem, toen we beide onze scriptie aan het schrijven waren. Als beloning voor ons harde werk besloten we onszelf te belonen met een borrel (of twee) in het immer gezellige centrum ‘s avonds. Leuke, diepgaande gesprekken volgden en we bleken een soortgelijke levensvisie te hebben. Duco zette het laagseizoen slim in om thuis toch nog even zijn studie af te ronden, en zou erna gauw weer verder reizen. Driemaal raden wie er dan ook als eerste afstudeerde… ;-). Fast forward. Drie jaar later ben ik nog altijd aan het typen (gelukkig geen scriptie meer) en reist Duco in zijn campervan de wereld rond. Hoog tijd dus voor een catch up!

Liever rondreizen dan een 9-5 job, wat geef je hiervoor op?

Sinds mijn eerste reis op mijn achttiende, is vrijheid prioriteit nummer één voor mij. Nadat ik de hotelschool had afgerond, heb ik wel gekeken naar een vaste job, hoor. Er waren ook wel dingen die me aanspraken, in de hospitality branche bijvoorbeeld. Maar niet genoeg om ervoor thuis te blijven. Fysieke nabijheid moet je dus – in ieder geval – los kunnen laten.

Leven als God in Frankrijk

Ik heb een tijdlang als surf instructor in Frankrijk gewerkt. Het was voor mij de perfecte levensstijl: je bent op een mooie plek, leert fijne mensen kennen en verdient geld met één van je grootste passies. Wel is het seizoenswerk, dus je kunt het niet het hele jaar doen. Dat betekende dat ik in de winter, na het seizoen, weer op reis ging. Zo ging dat een paar seizoenen, tot ik in een vast cirkeltje belandde.

Het allergrootste voordeel aan het digital nomad bestaan

Ik wilde verder, groeien. Iets met mijn opgedane ervaring en passies doen. Dat zijn voor mij: vrijheid, reizen, surfen, duurzaamheid en gezondheid. Ik heb overwogen om in het buitenland een hotelconcept te starten of de hospitality branche in te gaan. Maar vaak zit je dan ook, waar dan ook ter wereld, gewoon binnen. Vrijheid heb je dan niet.

Ook zat ik te denken aan het opzetten van een gaaf glampingconcept in Spanje. Maar bij het digitale nomade bestaan is zoveel mogelijk online, waardoor je volledig locatie onafhankelijk bent. Dit is het allergrootste voordeel en gelijk wat veel mensen aan dit bestaan aantrekt. Ik combineer nu mijn job, vrijheid, sustainability en gezondheid met elkaar. Ik haal er veel voldoening uit. Het doel is niet om rijk te worden. Wel gelukkig.

Hoe creëerde je een vast inkomen voor jezelf?

Ik heb me aangesloten bij een community platform, namelijk de Breakaway Movement. Ik ben hier via Instagram mee in contact gekomen en het was precies het antwoord op datgene waar ik naar op zoek was. Zo leer je hier om je eigen business op te zetten en zet ik me in als brand activist voor Kangen Water. Zo promoot ik een gezonde lifestyle en duurzaamheid, precies wat ik belangrijk vind wat ik uitdraag naar anderen toe. De community werkt heel motiverend om het beste uit elkaar en jezelf te halen. Als onderdeel van deze network marketing business hoop ik mensen te helpen ook wat gezonde, duurzame stappen te zetten. Wanneer iedereen zelf verantwoordelijkheid neemt voor deze twee dingen, komen we met z’n allen heel ver.

Wat zijn je toekomstplannen als digitale nomade?

Mensen helpen als coach, seminars of webinars geven. Hoe je persoonlijk succesvol kan worden door iets terug te geven, vind ik een mooi thema. Online heb je zoveel kansen en mogelijkheden. Onderschat dat niet. Succes is echt afhankelijk van de mogelijkheden die jij jezelf voorhoudt.

En die hospitality en beleving, lonkt dat nog?

Ik word er blij van mensen een experience te kunnen geven, ja. Nieuwe en unieke dingen te creëren. Het liefst iets wat nog niet bestaat. Ook offline lijkt het me tof om duurzame concepten uit te werken. Ik heb al enkele concrete ideeën. Of ik die hier wil delen? Haha. Globaal wel hoor. Omdat ik zelf de voordelen heb ervaren van een community op carrièrevlak én persoonlijk vlak, lijkt het me mooi dit zelf ook op te zetten. Een sustainable hotelconcept voor toeristen bijvoorbeeld, waarbij je uitsluitend samenwerkt met locals. Opbrengsten stop je terug in de community en de gezondheid van je team. Bijvoorbeeld door middel van gratis yoga, meditatie, eigen groenten verbouwen, team dinners. Zo verspreid je het bewustzijn en zorg je samen voor elkaar. Ook denk ik dat een 5-6 urige werkdag veel gezonder is dan de 8-urige werkdag die we nog altijd aanhouden.

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Bewustzijn verspreiden en doorgeven. Nieuwe kansen en mogelijkheden creëren, teruggeven en coachen. Tijdens het surfen ben je zo verbonden met de natuur, als je uit het water komt ben je zo gelukkig. En dan stap je het strand op en zie je allemaal afval rondslingeren, dat maakt me oprecht wel even sip op zo’n moment. Er zijn nog zoveel kansen die we als individu onbenut laten. Als ik ook maar een beetje inspiratie kan bieden tot het zetten van bewustere stappen, ben ik blij.

Hoe ziet een dag in jouw leven eruit?

Ik sta op en drink een liter Kangen water vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Soms komen er zelfs wat essential oils aan te pas bij mijn ochtendroutine, haha! Daarna tien tot twintig minuten mediteren. Vervolgens houd ik mijn dankbaarheidsdagboek bij, hierin schrijf ik enkele punten op waarvoor ik dankbaar ben. Maar ook journalling en opschrijven waar ik aan denk: ideeën, visies, manifestaties en doelen voor de dag. Het zijn populaire termen, maar dat is niet voor niets. We zoeken een weg naar rust in ons – vaak drukke – bestaan en naar eigen ervaring kan ik zeggen: deze dingen werken. Ook luister ik graag naar inspirerende podcasts en audioboeken. Dan is het hoog tijd voor een fijne surfsessie, vervolgens werk ik vier á vijf uur en dan begint de avond. Tijd om te koken, lezen, een podcast te luisteren, even resetten. Ik probeer te leven op gevoel en te luisteren naar mijn lichaam.

Welke dingen inspireren je bij een growth mindset?

Journalling, mediteren, self hypnose, lezen, podcasts luisteren en bovenal mijn community. Je kunt nog zoveel kennis opdoen, van anderen leren. Uiteindelijk wil je als mens zelf ook graag delen. Je ervaring, verhalen, je kennis, je gezelschap. Daarom is mijn tip om mensen met een likeminded mindset te vinden, met wie je het over soortgelijke thema’s kunt hebben.

Heb je tips voor anderen om ook een digital nomad te worden?

Volg je hart en luister niet naar wat andere mensen denken, verwachten of willen dat je doet. Of mensen die geen kennis hebben van datgene wat jij wilt doen. Zelf heb ik ook een tijdlang baantjes gehad die ik niet zo leuk vond. Juist die dingen brachten me dichter bij datgene wat ik wél wilde doen. Netwerk en ontmoet mensen die hun kennis met je willen delen, op die vlakken die je aanspreken. Ook podcasts, boeken en video’s kunnen je wereld écht verrijken. Wees open minded, probeer dingen uit, zoek support en geef niet op. Vind de wilskracht om je aan te passen aan je nieuwe lifestyle en laat je oude los. Als je een droom hebt, geloof erin, en ga ervoor.

Je passie is niet wat je denkt wat je moet doen

Tot slot. Je passie is niet per se wat je denkt wat je moet doen. Vaak geloven we erg in de volgorde ‘do, have, be‘. Diploma halen, een vast contract krijgen en zekerheid hebben. Laat die stappen los en denk vanuit je ‘why?’. Waarom wil je iets doen, en waarom voel je daar een passie voor? Alleen je why geeft je de discipline om daadwerkelijk iets te maken van je plannen. Voorbeeld: ‘Ik wil leven vanuit een campervan en rondreizen, omdat het super cool en relaxed is’, is niet voldoende. Zelf leid ik dit leven omdat ik houd van surfen, vrijheid en onderweg zijn. Ik kan anderen alleen inspireren wanneer ik het meeste uit mezelf haal, en datzelfde geldt voor jou. Denk niet vanuit materie, maar vanuit groei.


Leave a Reply