Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Niet alleen helpt het je met warmteregulatie en het afscheiden van gifstoffen, ook is het een beschermende jas die jou weert tegen boosdoeners van buitenaf. Dat betekent dus dat we bewust moeten zijn van hoe we onze mooie huid behandelen en wat we erop smeren…

Niet zo onschuldig

Tegenwoordig hebben we de keuze uit meer verzorgingsproducten en cosmetica dan ooit tevoren. Omdat we soms niet meer weten waar te beginnen, gebruiken we waarschijnlijk meer producten dan nodig. De stoffen en ingrediënten waar we onze huid dagelijks aan blootstellen met onze verzorgingsproducten en cosmetica, zijn niet zo onschuldig als ze misschien lijken. Wist je bijvoorbeeld dat een vrouw gemiddeld twaalf huidverzorgingsproducten per dag smeert? Hierbij wordt de huid blootgesteld aan gemiddeld 185 chemicaliën die via ons velletje in de bloedbaan terecht kunnen komen. Het blootstellen van de huid aan deze stoffen, kan leiden tot huidirritatie en allergieën, hormonale disbalans, een vermindering van de leverfunctie en abnormale celvorming! Ieks.

Om radicaal over te stappen naar uitsluitend natuurlijke, vegan, dierproefvrije én ecologische producten is een flinke stap die nogal overweldigend kan zijn. Om stapsgewijs naar een natuurlijke, groene beauty routine toe te werken, geven wij je daarom vijf makkelijke tips die je vandaag nog kunt toepassen. 

1. Begin met zelfstudie

Omdat een overstap naar natuurlijke huidverzorging en cosmetica een hoop verdieping met zich meebrengt, is het handig om jouw groene beauty routine stapsgewijs aan te pakken. Begin daarom met een stukje zelfstudie. Kijk eens op Instagram naar fijne groene Nederlandse webshops en merken, probeer een paar natuurlijke producten uit, lees blogs of boeken en leer jezelf waar je voortaan op wilt gaan letten.

2. Scan je labels

Stap één vervolg je natuurlijk met het grondig lezen van de etiketten. Ingrediënten die je wilt vermijden, worden (om overduidelijke redenen) vaak verstopt onder een andere naam. Maar jij weet na enige verdieping precies waar je de boosdoeners kunt vinden, dus jou houden ze echt niet voor de gek!

3. Vind je motivatie

Of het je nu om je gezondheid gaat, een mooie en gezonde huid van binnenuit of misschien wel omdat je net moeder bent geworden en je je kindje zo min mogelijk bloot wilt stellen aan schadelijke stoffen, dit is allemaal een goede motivatie om bewustere keuzes te maken. Ook rekening houden met het milieu en dierenwelzijn kan een belangrijke reden zijn om te kiezen voor eerlijke, dierproefvrije producten. Bedenk waarom het voor jou van betekenis is om over te stappen op natuurlijke huidverzorging en cosmetica.

4. Let op: niet alles waar ‘natuurlijk’ op staat, is ook echt natuurlijk

Omdat natuurlijke beautyproducten zo opkomend zijn en cosmeticamerken er eigenlijk niet langer omheen kunnen, worden er veel ‘neppe’ natuurlijke producten gemaakt. Let dus goed op wanneer er ‘natuurlijk’, ‘organic’ of ‘biologisch’ in de naam van een product verwerkt is. Doet de ingrediëntenlijst anders vermoeden? Laat je dan niet voor de gek houden en laat het product lekker in het schap staan.

5. Stap voor stap

Gooi niet direct je hele beauty stash in de prullenbak, maar vervang je huidige (misschien niet volledig natuurlijke) beautyproducten stap voor stap voor betere alternatieven. Product bijna op? Ga op onderzoek uit en bestel of haal er een huidvriendelijke variant voor.

Leave a Reply