We shoppen regelmatig: omdat er een nieuw seizoen voor de deur staat, je een nieuw item nodig hebt voor dat ene evenementje of gewoon omdat je er gewoon ontzettend blij van wordt. Voor onszelf erg leuk, maar ons shopgedrag heeft meer impact op het milieu dan we denken. 

Nieuwe kleding betekent namelijk de productie van nieuwe materialen en deze zijn lang niet allemaal even duurzaam. Wist je bijvoorbeeld dat er wel 10.000 liter water nodig is om voor één spijkerbroek katoen te produceren? Dat staat gelijk aan 200 dagen douchen!

Maar niet alleen katoen is een niet zo duurzame optie wanneer je vaker sustainable wilt shoppen. Wanneer je écht duurzaam wilt winkelen, kun je natuurlijk het allerbeste kleding ruilen of tweedehands kopen. Wil je toch graag iets nieuws toevoegen aan je garderobe, dan kun je het beste letten op de gebruikte materialen voor het kledingstuk. 

De volgende stoffen kun je beter wel en niet kopen wanneer je sustainable wilt shoppen. Lees je mee?

Liever vermijden

Katoen
Hoewel de CO2-uitstoot voor de productie van katoen relatief laag is, is het waterverbruik des te hoger. Ook worden pesticiden gebruikt bij het verbouwen van katoen. Biokatoen lijkt daarom een duurzamere optie te zijn. Vergis je ook hierin niet, want hoewel er hier geen pesticiden aan te pas komen, is er wél weer meer land nodig om de biokatoen te verbouwen. 

Tussen duurzaam en niet duurzaam in

Polyester, nylon, acryl en elastaan
Synthetische stoffen hebben een groot nadeel: ze dragen bij aan de plastic soep. Wanneer je kleding van synthetische stoffen wast, komen er synthetische kledingvezels los die niet biologisch afbreekbaar zijn en uiteindelijk in zee belanden.  Deze stoffen zijn dan ook niet milieuvriendelijk en zeker niet voor alles wat leeft in de oceaan! Hier staat wel tegenover dat er bij de productie van synthetische stoffen weinig water wordt verbruikt en de CO2-uitstoot laag is, omdat er geen land aan te pas hoeft te komen.

Zijde
Bij wilde zijde zijn de vlinders al uit hun cocons voordat deze gekookt worden, waardoor deze zijde iets dier- en milieuvriendelijker is. Je voelt hem misschien al aankomen: bij de meeste soorten zijde is dit dus niet het geval, waardoor de rupsen levend gekookt worden! De reden? De zijdedraden breken dan niet bij het ontpoppen van de cocons. Wat een naar idee! Hoewel zijde dus vaak als ‘duurzame’ stof wordt gezien, zit er er zeker een addertje onder gras. 

Linnen en hennep
De CO2-uitstoot bij linnen en hennep is redelijk klein, maar er komt wél aardig wat water en land aan te pas. Om deze reden zitten deze stoffen tussen wel en niet duurzame opties in. Toch is de keuze voor deze stoffen beter dan kleding die synthetische en plastic microvezels bevatten. 

Wol
Hoewel wol vaak als redelijk duurzaam wordt gezien omdat het zelfreinigend is, is de productie van wol lang niet altijd helemaal ethisch. Schapen worden in sommige landen niet heel goed behandeld, zoals in Australië. Ook produceren schapen het broeikasgas methaan, wat weer niet heel milieuvriendelijk is. 

Betere opties

Lyocell
De natuurlijke kunstvezel Lyocell is chloorvrij en duurzaam geproduceerd. De kunstvezel is nog opkomend en wordt in Nederland nog weinig gebruikt, maar ontwerpers in het buitenland hebben deze duurzame vezel al ontdekt. Lyocell wordt gemaakt van eucalyptushout gewonnen uit duurzame bossen. Het resultaat is een zachte, zijdeachtige stof die ook nog eens volledig duurzaam is. 

Gerecycled katoen
In tegenstelling tot biokatoen en gewoon katoen, is gerecycled katoen wél een duurzame optie. Hoewel je deze variant minder snel zult vinden in winkels, is het een veilige en verantwoorde keuze. Het waterverbruik is relatief klein, de CO2-uitstoot minimaal, er komt geen land aan te pas en pesticieden zul je in deze stof niet vinden. 

Leave a Reply